Blog Layout

Voeding

melissaboersen • apr. 08, 2022

Wat weet je nu eigenlijk over vitaminen?

Je hebt vast al een iets gehoord over het belang van vitaminen. Ons lichaam heeft grote hoeveelheden energie en voedingsstoffen nodig om te kunnen overleven. Veel van deze stoffen kunnen wij zelf niet maken. Daarom is het heel belangrijk dat wanneer je gezond wil blijven, je voldoende vitamines haalt uit je dagelijkse voeding of supplementen. Het word steeds meer bekent dat vitamines niet alleen een heftige gebrekziekte kunnen veroorzaken zoals scheurbuik, de Engelse ziekte en beri – beri. Maar vitamine kunnen ook dienen om ziekten te voorkomen en om je gezondheid optimaal te houden. Maar wat weet je nu eigenlijk echt verder over deze vitaminen? Wist je bijvoorbeeld dat er twee verschillende soorten zijn? 


Je hebt twee verschillende soort vitaminen, dat zijn:
De wateroplosbare vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 en C
De vetoplosbare vitamines: K, A, D en E


Wateroplosbaar betekent direct opneembaar uit je voeding. Je lichaam kan deze vitamines alleen niet opslaan. Daarom is het handig om ze elke dag te in je voedingspatroon te integreren. Door te zweten of te plassen raak je de overtollige vitamine kwijt die je lichaam op dat moment niet nodig heeft.

Vet oplosbaar betekent dat je lichaam vetten nodig heeft om deze vitamines uit de darmen te halen en te transporteren naar het bloed. Vetoplosbare vitamines kunnen wel worden opgeslagen in het lichaam, met name in je lever. 


Waar komen vitamines eigenlijk vandaan?
De meeste vitaminen worden onttrokken uit elementaire natuurlijke voedingsstoffen. Maar het is ook mogelijk dat vitaminen synthetisch worden geproduceerd. Zo kan bijvoorbeeld vitamine A gehaald worden uit de olie van vissenlevers en een vitamine B-complex uit lever of gist. We zien veel synthetische vormen (door de mens gemaakte vormen) van vitamine C, daarom kan deze relatief goedkoop op de markt worden gebracht. 

Welke vitamines moet je nu kiezen?
Er zijn zoveel verschillende vormen, merken, druppels, poeders… Wat moet je nu kiezen? Zoals hierboven reeds benoemd, is er een verschil tussen water- en vetoplosbare vitamine. Kortgezegd kan je dus voor een vitamine C en B best een poeder of tablet pakken, omdat je dit met een glas water makkelijk op kan nemen. De vitamine K, A, D en E kan je het beste in een olie vorm nemen, omdat dit dan weet beter opneemt in je lijf. Dan heb je natuurlijk nog de verschillende merken. Kijkend naar goede merken, ben ik wel fan van Vitals en Vitakruid. Goede producten en zijn in de goede vormen beschikbaar. Er is ook een merk beschikbaar genaamd Celxpert, hier werk ik zelf ook graag mee samen. Dit bedrijf is namelijk als enige ‘supplementenboer’ actief op de wetenschappelijke markt. Celxpert test zijn producten middels wetenschappelijke onderzoeken en ziet hier ook goede resultaten uit voortkomen. Waar Vitals en Vitakruid heel goed zijn in de enkele potjes en vormen van vitamines, is Celxpert heel goed in de combinaties en het maken van supplementen bij verschillende ziektebeelden. Neem zelf ook een kijkje op 
www.celxpert.nl of vraag mij om meer informatie hierover. 


Om nog even terug te komen op de reden waarom ik deze blog heb geschreven, we zien vaak een vitaminen tekort bij mensen. Dat kan aan je eetpatroon liggen, maar lees vooral ook de volgende punten. De reden dat we serieus mogen zijn over onze vitamine inname is omdat:

  • de gemiddelde Nederlander onvoldoende groente, fruit en vis eet
  • onze landbouw grond steeds armer wordt
  • er is een selectie en manipulatie gaande van onze gewassen
  • fruit wordt onrijp geplukt (waardoor bijvoorbeeld vitamine C niet wordt geproduceerd)
  • te kort aan vitamine D


De gemiddelde Nederlander eet onvoldoende groente, fruit en vis. Als we kijken naar onze aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH), is deze standaard in de jaren dertig van de vorige eeuw in het leven geroepen. Ter informatie om een ernstig nutriënten tekort bij de bevolking te voorkomen. Als je kijken naar de huidige cijfers, zien we dat de ADH van groente 250 gram is. Wist je dat 75% van de Nederlanders zoveel gram gemiddeld al niet eens haalt? De nieuwe richtlijnen gegeven door artsen en wetenschappers geeft aan dat we dagelijks eigenlijk tussen de 400 en 600 gram groente per dag zouden moeten zitten. Hoeveel Nederlanders zullen daar op dit moment aankomen?..... 

Ook zijn er andere factoren die zorgen voor een tekort aan vitamines. Onze landbouwgrond wordt steeds armer. Uit het onderstaande rapport van de Verenigde naties, blijkt dat 25% van de wereldwijde landbouwgrond zeer ernstig is uitgeput.

Verarming van de landbouwgrond leidt automatisch tot en verminderde voedingswaarde. Als je het heel simpel bekijkt, wat niet in de grond zit, komt ook niet op ons bord. Wat we zien is dat dit probleem vooral speelt in het zuiden van Europa, Amerika maar ook in Nederland is bodem verarming al begonnen. Hier meten wetenschappers voornamelijk minder selenium en jodium als 20 jaar geleden. 


Hoe komt het nu dat de bodem verarmd? We komen natuurlijk met steeds meer mensen in dit land en op deze aardbol. Iedereen wil graag eten. Het is dus van belang dat boeren, telers etc. het hele jaar door voeding verbouwen. Dit kan niet altijd, er moeten pauzes zitten tussen de verschillende zaaiingen en oogsten. In Nederland zien we ook vaak landerijen leeg staan. Wat zorgt dat de bodem weer voeding kan creëren. Echter wordt ook gemeten dat hier de bodemdiversiteit afneemt en er minder vitamines en mineralen aanwezig zijn in onze groentes en fruit. Met name in de landen waar wij onze groentes en fruit importeren, zijn ze niet altijd even netjes met het laten rusten van de landerijen. 


Er is een selectie en manipulatie van onze gewassen. Door de toevoeging van kunstmest zien we dat planten, bomen en struiken groter en sneller groeien. Alleen is duidelijk geworden dat de nutriëntendichtheid (het aantal vitamines en mineralen) afneemt naarmate er kunstmest word gebruikt. Ook maken we onze fruit steeds zoeter, selectieve manipulatie. Alles om meer te eten, maar met gevolg dat de nutriëntenscore daalt. Denk ook aan de verschillende netflixseries die momenteel zijn uitgebracht en worden gemaakt over GMO’s (Een genetisch gemodificeerd organisme). De reden dat onze planten worden gemodificeerd is omdat we geen oogsten willen laten mislukken. De planten worden sterker gemaakt om steeds meer pesticide, fungicide tegen te kunnen houden en we dus lekker kunnen blijven spuiten met Round up (dit mag niet meer in Nederland, maar wel nog in andere landen). We willen namelijk wel alle beestjes om de planten doden, maar niet de plant zelf. Deze onkruid- en schimmel bestrijders komen wel degelijk op ons bord door middel van het opnemen van deze middelen door de wortels van de plant. Ik ben daarom wel voorstander om alles lokaal en biologisch te kopen. In Nederland is de bodemkwaliteit beter en bij het biologisch tuinieren wordt in ieder geval minder pesticide gebruikt, in sommige gevallen helemaal niets. Het uitzoeken waard! 


Fruit wordt onrijp geplukt
Logistiek gezien is het handiger om fruit onrijp te plukken. Het kan hierdoor namelijk langer worden vervoerd en opgeslagen voordat het verkocht gaat worden. Dit is in Nederland vaak het geval, omdat veel van ons voedsel niet in Nederland wordt geteeld. Het nadeel van deze methode is dat er minder vitamine C aanwezig is in het product. De vitamine C wordt pas bij rijping in de zon, in een levende plant, geproduceerd. 


Te kort aan vitamine D
Als Nederlanders zitten we veel binnen, door het weer of doordat we lange dagen maken voor ons werk. Om overdag voldoende vitamine D op te nemen is het belangrijk om niet alleen je gezicht zonlicht te laten zien, maar ook een groter oppervlakte van je ontblote huid.
Vitamine D is ook te vinden in bepaalde voeding zoals; haringleverolie, kabeljauwleverolie, sardines, vel van o.a. kip en kalkoen, zalm en haring. Bij een hoge dagelijkse inname van deze voeding en een half uur weinig bedekkend buiten wandelen kom je nog niet aan je ADH. Daarom is een vitamine D supplement in Nederland echt belangrijk. 


Welke basis supplementen kan je nu het aller beste pakken? Let op, dit zijn dus echt basis supplementen en niet gekoppeld aan een bepaald klachten patroon…

  • Multivitamine: Let er wel op dat je een supplement neemt met de goede opneembare vormen
  • Vitamine C: hoog gedoseerd op momenten dat je niet lekker bent
  • Vitamine B complex: Met wederom alle actieve vormen, heel belangrijk voor de opname
  • Combinatie K2&D3: neemt samen ook weer beter op.


Hieronder staat een uitwerking van alle vitamines. Hierin vertel ik over de werking, functies, tekorten en in welke voeding je deze kunt vinden. Zo kan je voor jezelf alvast kijken of je bepaalde tekorten / klachten ervaart doordat je je vitamines niet binnenkrijgt. Wanneer je twijfelt, mij iets vragen mag altijd. 


Ik hoop dat je dit interessant vond! 
 

Fijne dag nog
xxx Melissa 


Blog: Vitamine A

Blog: Vitamine B

Blog: Vitamine C




door melissaboersen 07 sep., 2022
Natuurlijk gezond, de leefstijl uitgelegd
door melissaboersen 25 jul., 2022
Verander de start van je dag, verander je brein
door melissaboersen 15 jun., 2022
Waarom heb je Vitamine K nodig?
Viatmine E
door melissaboersen 07 jun., 2022
Vitamine E is een soort anti-oxidant, dat betekent dat hij je cellen beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Viatmine D
door melissaboersen 30 mei, 2022
Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine. Dit hormoon vinden we in voeding van dierlijke oorsprong of maken we aan door invloed van UV-straling (zonlicht).
Melissa Moerman Vitamine C
door melissaboersen 15 apr., 2022
Waarom heb je Vitamine C nodig?
Melissa Moerman Vitamine B
door melissaboersen 15 apr., 2022
Waarom heb je Vitamine B nodig?
Melissa Moerman Vitamine A
door melissaboersen 12 apr., 2022
Waarom Vitamine A?
Share by: