Blog Layout

Het ochtendritueel

melissaboersen • jul. 25, 2022

Verander de start van je dag, verander je brein

Het ochtendritueel

 Wordt je vaak moe en futloos wakker? En ben je moe en uitgeblust na je werkdag? Dan kan de oplossing liggen in de start van je dag!

 

Verander de start van je dag, verander je brein

 

Een kleine note voordat je start met lezen, dit KAN een oplossing zijn. Er zijn heel veel dingen die je meer energie kunnen geven. Ik geef in onderstaand stukje ook wat tips, die je makkelijk kan implementeren. Wie weet 

 

Voel jij je overdag futloos, onproductief en inspiratieloos? Kom je altijd moe thuis na je werk? Heb je vaak negatieve gedachten en kom je niet aan je doelen toe? Dan is er een grote kans dat jij je ochtendritueel niet op orde hebt. Zo ziet die van de gemiddelde Nederlander eruit:

 

Trrrriinngg!! Je wordt wakker van het geluid van de wekker op je telefoon. Pff, ik wil nog helemaal niet wakker worden... Met nog half dichte ogen zet je je wekker uit of druk je nog een keer op de snooze knop. Maar wat ziet je oog, facebook, insta, wat appjes die je gisteravond niet meer heb gelezen. Gelijk klik je erop en start je met lezen. 10 - 15 minuten voorbij, tijd om eruit te gaan. Je sloft naar het koffiezetapparaat, pakt snel een broodje en vlug de auto in. Zo! Net op tijd om naar je werk te gaan. Op je werk gekomen drink je nog een bakkie en gaat dan lekker achter je pc zitten. Herkenbaar? Dit ochtendritueel doet weinig voor je gezondheid en ik ga je zeggen waarom. 

 

Het effect van dit ochtendritueel

Sommige mensen functioneren prima op dit ochtendritueel, dat zal ongetwijfeld. Maar weet dat er steeds meer burn-out klachten komen, steeds meer depressies... Maar goed, even de uitleg over het bovenstaande ritueel: 

 

Begin je het een beetje in te zien? Natuurlijk hoeft niet elk ochtendritueel perfect te zijn, maar balans, rust en aandacht voor jezelf zijn hele belangrijke aspecten voor het starten van je dag. 

 

Een voorbeeld van een ochtendritueel

07.00 Wakker worden: Kies voor een 'old school' radiowekker (dus niet je telefoon). Zet je wekker uit en blijf daarna nog een paar minuten in bed liggen (niet in slaap vallen, maar even staren). Gun je brein de tijd om langzaam wakker te worden. 

 

07.05 Water: drink vervolgens een groot glas lauwwarm water. Zo vul je het vochtniveau van je brein aan en breng je je spijsvertering op gang. (hier zijn veel verschillende opties voor, water met zout, water met chiazaad, water met citroen, heb je last van spijsverteringsproblematiek, overleg eens met mij welk soort water je het beste mee kan starten op de dag)

 

07.10 Beweging: doe een korte work-out van 7 minuten die de hartslag en ademhaling verhoogt. Uit onderzoek is gebleken dat mensen gemiddeld 23 procent productiever zijn als ze in de ochtend actief zijn geweest (en dat heeft dus meer effect van koffie). Of start je dag met een korte wandeling om het huizenblok, wordt je lijf ook erg blij van! Ik zou dan persoonlijk mijn wandeling na het ochtendritueel doen En dan in de auto stappen naar mijn werk. 

 

07.20 Douche: begin met een warme douche, maar sluit af met 30-60 seconden koud douchen. Dit is een vorm van koudetherapie en heeft enorm veel voordelen voor je gezondheid, en dan met name je immuunsysteem, energieniveau en concentratievermogen.

 

07.30 Evt. een korte meditatie met ademhalingsoefeningen: meditatie helpt tegen stress door cortisol en epinephrine-niveaus te doen dalen. En dat helpt dan weer bij het reguleren van je bloeddruk, hartslag, en ademhaling. Maar even lekker rustig lummelen werkt ook prima! 

 

Eventueel: ontbijten. 

Ik ben een groot voorstander van intermittent fasting, wat betekent dat ik na 12.00 uur pas voor het eerst eet. (nu even niet door mijn zwangerschap, maar wanneer ik zometeen bevallen ben ga ik dit zeker weer oppakken!) Wil je liever wel ontbijten? Ga dan voor een voedzaam ontbijt met veel voedingsstoffen die jouw brein stimuleren. Bijvoorbeeld een smoothie met blauwe bessen en groene bladgroente, eieren of (plantaardige) yoghurt met fruit, noten en zaden.

 

Natuurlijk is dit een ochtendritueel in de ideale wereld. Ik hoop dat ik je in ieder geval aan het denken heb gezet 


Succes! 

Lieve groetjes,
Melissa


door melissaboersen 07 sep., 2022
Natuurlijk gezond, de leefstijl uitgelegd
door melissaboersen 15 jun., 2022
Waarom heb je Vitamine K nodig?
Viatmine E
door melissaboersen 07 jun., 2022
Vitamine E is een soort anti-oxidant, dat betekent dat hij je cellen beschermt tegen schadelijke stoffen van buitenaf.
Viatmine D
door melissaboersen 30 mei, 2022
Vitamine D is een in vetoplosbare vitamine. Dit hormoon vinden we in voeding van dierlijke oorsprong of maken we aan door invloed van UV-straling (zonlicht).
Melissa Moerman Vitamine C
door melissaboersen 15 apr., 2022
Waarom heb je Vitamine C nodig?
Melissa Moerman Vitamine B
door melissaboersen 15 apr., 2022
Waarom heb je Vitamine B nodig?
Melissa Moerman Vitamine A
door melissaboersen 12 apr., 2022
Waarom Vitamine A?
Melissa Moerman Vitamines
door melissaboersen 08 apr., 2022
Wat weet je nu eigenlijk over vitaminen?
Share by: